Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище в Комисията за енергийно и водно

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище в Комисията за енергийно и водно
Коментари Харесай

Омбудсманът възрази срещу увеличението на цената на водата в Кюстендилскo

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение в Комисията за енергийно и водно контролиране, в което изрично възразява против внезапното нарастване на цената на ВиК услугата за 2023 година С 81,25% в област Кюстендил, заложено в новия бизнес проект.

Становището с дата 10 май е оповестено на уеб страницата на Институцията.

В съпоставяне със в този момент настоящата цена на водата в региона от 2,016 лева, е планувано тя да стане 3,654 лева с Данък добавена стойност.

В община Дупница цената за 2024 година ще се усили със 163,10%, т.е. от 1,39 с Данък добавена стойност тя ще бъде увеличена на 3,66 лева с Данък добавена стойност и то без да е регистрирана инфлацията.

Трета година община Дупница желае да излезе от Асоциацията, само че още не е взето единомислещо решение за това и административно не е станало.

Цената не е променяна от 12 години, това внезапно нарастване е недопустимо, смятат от Омбудсмана. Още повече, че цената на ВиК-Кюстендил е образувана без промяна на осъществяването на индикаторите за успеваемост, защото сдружението нямаше утвърден бизнес проект за интервала 2017 - 2021 година, припомня в позицията си омбудсманът.

Диана Ковачева чака Комисията да върне на работната група плана на решение по отношение на одобряване и одобрение на цените в бизнес проекта за ВиК-Кюстендил. А този проект не е признат от общините на последното съвещание на АВиК-Кюстендил.

КЕВР ще се произнесе по вързаженията на 30 май.

Около 80% от чиновниците и работещите в " Кюстендилсак вода " са на минималната работан заплата, означиха за БНР от управлението на оператора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР